Контакти

м. Біла Церква

вул. Ярослава Мудрого,

буд. 38/12,

3 поверх, кім. 15

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Згуртовуємо Україну Тарасовим словом

11 березня клуб «Серпанок» провів захід з нагоди 210-ї річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Організувала літературну годину «Об’єднуємо Україну Тарасовим словом» координаторка клубу Людмила Плохотнюк, яка підготувала цікаву розповідь про жінок, яких кохав Тарас Григорович чи які закохувалися в нього. Так, слухачі дізналися про першу дитячу любов Кобзаря – Оксану Коваленко, а також про польку Ядвігу Гусаковську, в яку він закохався в 16 літ, про натурщицю Амалію Клоберг, яку він відбив у її нареченого та свого вчителя Івана Сошенко, через що з ним і посварився, про Ганну Закревську, Варвару Репніну, Феодосію Кошиць, Агату Ускову, Катерину Піунову, Марію Максимович, Лукерію Полусмак. Багатьом із цих жінок поет присвячував свої твори, тож академісти не просто слухали любовні історії, а й цитували романтичні поезії Тараса Григоровича.

Та не тільки про любовні пригоди поета говорили цього дня. Людмила Плохотнюк організувала вікторину, під час якої всім потрібно було пригадати факти із біографії поета, що любив він їсти і як вдягався, а також відгадати уривок з якого твору цитує ведуча заходу. Завдання були непрості. Лише на деякі академісти змогли дати відповідь! Утім, саме такий підхід до розповіді про життя Тараса Шевченка показує його звичайною людиною, зі своїми стражданнями, уподобаннями, пристрастями…

Члени клубу були активно залучені до літературної години. Так, Юлія Шпортенко читала уривок з поеми «Катерина», Наталія Тараненко цитувала «Давидові псалми», Тамара Кучеренко читала фрагмент з комедії «Сон» та вірша «Г.З» («Немає гірше, як в неволі…»), Віра Тарнавська підготувала уривок із поеми «Швачка», Ірина Шульгіна прочитала «Якби мені черевички», Надія Дацюн – «Не завидуй багатому», Сергій Ходаківський обрав для себе вірш «Нащо мені женитися», адже і сам холостякує. Віктор Полторацький цитував уривок з поеми «Гайдамаки». Дуже чуттєво, аж до сліз пробрало слухачів, прочитала баладу «Утоплена» Лариса Паценко.

Були й пісні. Так, Тетяна Полторацька виконала пісню на слова поета «Думи мої, думи мої», а тріо клубу виконало пісню «Не женися на багатій».

Родзинкою свята став виступ дітей із Білоцерківської спеціалізованої природничо-математичної школи І-ІІІ ступенів № 16 імені М.О. Кириленка Лізи Тентюк і Соломії Кириченко, які декламували вірші «Доля» та «Ой, гляну я, подивлюся». Обидві дівчинки є учасницями міського конкурсу «Тараса думки будуть жити віки».  

Готуючись до свята, Людмила Плохотнюк списала не один аркуш, прочитала не один вірш Тараса Григоровича. Тому наостанок свята порадила всім читати нашого Пророка, адже багато його віршів перегукуються із нашим сьогоденням, хоча написані майже 200 років тому. Сама пані Людмила дуже поважає особистість Тараса Шевченка. А тому ініціювала від усього клубу подарувати бібліотеці на Олександрійському бульварі портрет поета, бо вважає, що він має бути не лише в кабінетах чиновників, школах чи книгозбірнях, а й в кожному домі!

Залишається лише побажати молодому поколінню так вчити і шанувати творчість видатного українська поета, прозаїка, художника, як це роблять люди поважного віку в Білій Церкві.

Фотогалерея "Об'єднуємо Україну Тарасовим словом"

 

Поділитись з друзями: