Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Як діти бабусь петриківському розпису вчили

 

14 березня на базі Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді  «Соняшник» відбувся надзвичайно цікавий захід. У рамках спільного проєкту Управління освіти і науки БМР та Благодійного фонду Костянтина Єфименка «Єдність поколінь» академісти клубу «Лада» знайомилися з мистецтвом петриківського розпису.

Керівниця народної студії петриківського розпису «Азалія» Людмила Красніцька-Луцик разом з учнями студії розповіли академістам про витоки петриківського розпису. Зокрема, пенсіонери дізналися, що українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка, відоме з XVII століття. Побутові речі із візерунками в стилі петриківського розпису збереглися з того часу.

Також пані Людмила  розповіла про діяльність студії «Азалія», численні призи та нагороди, які отримали вихованці за свої роботи. Свої картини продемонстрували Дарина Шермятинська, Поліна Ходаківська, Влада Кавун, Вікторія Григоренко, Уляна Кириленко, Уляна Цимбал, Артем Данилюк, Вероніка Височанська, Анна Швецька. Дітки залюбки показували свої медалі та кубки і розповідали академістам, коли вперше переступили поріг студії, як їм вдається малювати такі чудові полотна та чи планують надалі пов’язати свою долю з образотворчим мистецтвом. У свою чергу пенсіонери щиро дивувалися талантам дітей, найменшенькій з яких на цій зустрічі було всього 5, 5 років!

Без перебільшенням можна сказати, що величезна заслуга у діяльності студії та вихованню юних талантів належить її керівнику Людмилі Красніцькій – Луцик. Її роботи, які відзначені батьками нагородами, виставлялися не лише в Білій Церкві, а й у Польщі. Саме пані Людмила є лауреатом міської літературно - мистецької премії ім.І.Нечуя-Левицького, а  колектив студія отримав міську молодіжну літературно-мистецьку премію ім. М.С. Вінграновського. У неї за плечима 4 професійні виставки в Білій Церкві. Її роботи кожен містянин може побачити у храмі Покрови Божої Матері, що розташований по проспекту Князя Володимира.

Академісти у свою чергу теж розповіли про свої таланти. Зокрема, членкиня клубу «Лада» Іраїда Солом’яна продемонструвала юним художникам свої аматорські полотна, які почала малювати після 60 років. Ось так, у будь-якому віці не пізно прийти до мистецтва, якщо цього просить душа. А про діяльність Академії пенсіонерів дітям розповіла Світлана Гудій. Вона також і брала бліц-інтерв’ю в юних талановитих художників.

Після знайомства пані Людмила та її вихованці взялися вчити пенсіонерок азам петриківського розпису. І дуже вдало! Адже кожна з академісток зуміла розмалювати кухонну лопатку шикарними візерунками. Таким чином, академісти дізналися багато нового про петриківський розпис, який занесений ЮНЕСКО до Списку нематеріальної культурної спадщини людства. А учні дізналися, як тягнуться до мистецтва люди поважного віку, побачили, що пенсіонери можуть бути не нудними буркотунами, а людьми з відкритим серцем і душею до всього прекрасного.

До майстер-класу з петриківського розпису долучилася також керівник Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді  «Соняшник»  Лілія Ляшенко та заступник директора Жанна Шабельна.

Всім відомий вираз про те, що краса врятує світ. І це правда. У час, коли наша держава відстоює своє право на суверенітет, вкрай важливо тримати культурний фронт. Усім гуртом: від старого до малого. Показати всьому світу, що ми нація з потужнім культурним кодом. І саме такі творчі спільні зустрічі обох поколінь допомагають усвідомити, наскільки ми українці єдині у своїй любові до прекрасного.

Щиро дякуємо начальнику Управління освіти і науки БМР Юрію Петрику та директору Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді  «Соняшник»  Лілії Ляшенко за сприяння в організації таких творчих зустрічей. А пані мисткині Людмилі Красніцькій –Луцик вдячні за чудовий майстер-клас!

Фотогалерея "Як діти бабусь петриківському розпису вчили"

 

Поділитись з друзями: