Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

У музеї краю - клуб «Серпанок»

Щороку 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв. Тому 21 травня академісти клубу «Серпанок» Академії пенсіонерів завітали до Білоцерківського краєзнавчого музею, де оглянули експозиції, присвячені історичним передумовам формування, особливостям розвитку та становлення рідного міста й держави.
Екскурсія розпочалася у відділі археології, де екскурсанти мали змогу оглянути  оригінальні експонати, які досить повно і яскраво відображають матеріальну та духовну культуру давнього населення, що проживало на території нашого міста та сучасної України. Це знаряддя праці, предмети побуту, ремесла та рибальства, посуд, прикраси, одежна фурнітура, культові предмети, зброя, предмети кінської збруї.
У залі, присвяченому добі Гетьманщини, академістів зацікавили козацькі старожитності, в яких зберігся високий дух свободи й незалежності. Яскраве враження на учасників екскурсії справив відділ етнографії, експозиція якого у повній мірі розкриває особливості українського селянського побуту.
Під час огляду виставкових залів відділу історії ХХ століття наукові співробітники музею ознайомили екскурсантів з трагічними подіями перших радянських десятиліть (1920-30-і роки), періодом Великої Вітчизняної війни (1941-45 років), періодом перебудови та здобуття незалежності (1980-2012 роки). Підопічні з великим зацікавленням оглядали тематичні виставки: «Чорнобиль – біль і пам’ять», присвячена білоцерківцям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що була відкрита в Білоцерківському краєзнавчому музеї до 17-ої річниці аварії на Чорнобильській атомній станції.
«Є в пам’яті миттєвості війни», присвячена подіям Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр., що відбувалися на території краю. «На тих афганських рубежах», присвячена землякам, які були учасниками бойових дій у Республіці Афганістан. На виставці представлені фото, документи, особисті речі, листи з Афганістану земляків, воїнів-інтернаціоналістів, зброя періоду війни в Афганістані, одяг військовослужбовців ,  виставку   «Західноєвропейське мистецтво XVII – XIX століть» та виставку картин І.І. Міщенка  (1876–1941) «Незатоптаний цвіт» .

Академісти були дуже вдячні за захоплюючу подорож сторінками історії нашого міста та країни і не хотіли покидати затишні стіни  музею. На прощання, вітаючи співробітників музею з професіональним святом, побажали їм міцного здоров’я, щастя, добра й  нових професійних та життєвих успіхів в ім’я утвердження високих ідеалів добра і краси.
Адже завдяки самовідданій творчій праці тих, хто присвятив своє життя розвитку музейної справи, дбайливо зберігається й примножується спадщина, поєднується минуле, сьогодення й майбутнє, виховується почуття прекрасного, повага до народних традицій і любов до національного мистецтва.

Поділитись з друзями: