Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Свято національної кухні відбулося в клубі "Гармонія"

Урама, чак-чак, кистибий, перемечі…Знаєте ці страви? Якщо ні, то вам дуже не пощастило, на відміну від автора цих рядків! Де ж таке можна було скуштувати? На святі національної кухні, яке провів клуб «Гармонія» 24 жовтня. А оскільки клуб відвідують дві корінні татарки Таскіра Максюта та Марина Денисова, то захід мав свою родзинку у вигляді приготовлених академістами страв національної кухні тюркських народів.

Утім, інші членкині клубу теж не пасли задніх. На виставкому столі красувалося стільки страв, що координаторка клубу Таскіра Максюта недаремно цитувала «Енеїду» Івана Котляревського.

Що тільки не приготували наші академістки!  Гарбузовий горщик з м’ясом, картоплею та грибами (Марина Денисова), салат з гарбуза, помідора та перчика на пару (Валентина Шелухіна), холодець, вареники та олів’є (Марія Женжеруха), різотто (Людмила Паценко), картопляна мамалига та кислі млинці (Валентина Пирожак), манти, голубці і борщ (Таскіра Максюта), запечений з горіхами бурячок (Ольга Штанько), запечений карась і картопля з м’ясом та грибами (Галина Лиманчук). А ще ж були торт з кабачків, сирники і млинці, випечені дбайливими ручками Олени Лебединської, Лідії Плуговенко, Любові Кузьменко.

Розпочала захід координатор клубу Таскіра Максюта, яка розповіла цікаву інформацію про українську кухню. Цікаво було почути, що український борщ буває 70 різновидів, а ще він занесений до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, американське видання CNN назвало борщ одним із 20 найкращих супів у світі! Також пані Таскіра розповіла про вареники, які беруть свій початок ще в дохристиянські часи, холодець, який варили ще в Київській Русі, куліш, голубці, деруни, галушки, сирники, пироги, узвар та кисіль. І, звичайно, ж окремо згадали про фірмову страву української кухні – сало! Без сала уявити українця неможливо.

Затим кожна господиня коротко презентувала свою страву та розповіла не лише про її смакові, а й корисні для здоров’я властивості. Після чого настав зоряний час українських татарок. Пані Таскіра презентувала свої манти та ураму (по-нашому це хрустики), а пані Марина приготувала для своїх колег неймовірно смачні страви своєї рідної кухні. Перемечі – це круглі пиріжки з м’ясом, у перекладі означають «колесо, що котиться». Кистибий – відкриті пиріжки з начинкою, краї яких не склеюють. А на десерт – чак-чак, солодке тісто, посмажене в олії і залите цукрово-медовим сиропом. Фірмова страва, продається на гостинець наче наш торт «Хрещатик».

Звісно ж, не лише частували одне одного своїми стравами академісти, а ще й співали тематичних пісень про варенички, господарочку, зятя, рідню та ділилися рецептами. Варто зазначити, що оформленням столу займався й Володимир Максюта, який роздрукував цікаві приказки про страви, а Таскіра Максюта прикрасила стіни вишитими рушниками своєї свекрухи. Тож, яка кажуть турки, здоров'я вашим рукам, шановні господині!

Фотогалерея "Свято національної кухні відбулося в клубі "Гармонія"

Поділитись з друзями: