Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Смакота і в будні, і в свята

Смакота і в будні, і в свята 

Душа ти наша, Масниця,

Приїдь до нас у гості

На горах покататися,

У млинцях повалятися! 

Масниця – веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут масниці, мають ритуальне значення: круглі, рум’яні, гарячі, вони – наче символ сонця, яке все яскравіше світить, продовжуючи дні.

На вулиці сиро, під ногами «весняні ріки» від талого снігу, а у нашій книгозбірні тепло, сонячно, по-домашньому затишно і …так смачно пахне.

24 лютого на масляний тиждень у бібліотеці-філії №3 зібралися члени клубу «Надія» Академії пенсіонерів, якою опікується  Благодійний  фонд Костянтина Єфименка, на кулінарні посиденьки.

Усім присутнім про прадавні обряди Масниці нагадали завідувачка бібліотеки Ксенія Гнуда та бібліотекар Леся Кравчук. Колись на кожен день масляного тижня існували певні обряди. В понеділок – зустріч Масниці, у вівторок – загравання. У середу тещі запрошували на млинці зятів із дружинами. Мабуть, звідси й пішов вислів «до тещі на млинці». У широкий четвер відбувалися людні катання на санках. У п’ятницю – вечірки тещ:  зяті кликали тещу на частування. Субота відводилася для посиденьок у зовиці. Неділя називалася «Прощеною» або «Прощеним днем». У цей день відвідували друзів,  родичів і знайомих, обмінювалися поцілунками, поклонами та просили вибачення, якщо образили словами або вчинками.

Яких тільки млинців не приготували господині Залізничного селища! Пшеничні та гречані, вівсяні й картопляні, на молоці та пиві, дріжджах і прісні, з усілякими начинками і без, зі сметаною, медом, маслом, варенням. Частувався цими смаколиками і Завадко Сергій Вікторович, представник фонду К.Єфименка.

Свято вдалося на славу! Пісні, жарти, примовляння, а ще млинцеві ворожіння. Бо далі – зав’язуємо пояси і постуємо аж до Великодня.  

Любов Бушмакіна,

координатор клубу «Надія»

Академії пенсіонерів

 

Поділитись з друзями: