Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Поїздка до Києво-Печерської лаври

 

Поїздка до Києво-Печерської лаври

 

Києво-Печерська Лавра - одна з найбільших та найвеличніших православних святинь в Україні. Заснований в 1051 році, за князя Ярослава Мудрого монахом Антонієм як печерний монастир, він є  унікальним і одним із найбільш чарівних місць столиці України,  це видатна пам'ятка не тільки слов'янської, але й загальносвітової культури,  адже Києво-Печерська лавра входить до "Списку Всесвітньої Культурної Спадщини ЮНЕСКО".

17 жовтня для представників усіх клубів Академії пенсіонерів, яку створив і якою опікується Благодійний фонд Костянтина Єфименка, була організована поїздка до Києво-Печерської лаври. Ця паломницька подорож мала на меті ознайомити з одним із перших по часу заснування монастирів на території колишньої Київської Русі.  Адже свого часу Києво-Печервська лавра зіграла важливу роль у розвитку давньоруської культури, була центром літописання. Тут перекладалися на церковно-слов'янську мову і переписувалися твори іноземних авторів. У лаврі працювали відомі літописці Нестор (автор «Повести временных лет»), Нікон, Сільвестр. У ХІІІ ст.  було складено «Києво-Печерський патерик» - важливе джерело історії Києва.

Отець Михаїл (Гаффаров) – священик Білоцерківської єпархії - провів цікаву екскурсію по території Києво-Печерської лаври, розповівши історію її виникнення, повідавши життєписи монахів, які  жили й працювали в лаврі.

Білоцерківські прочани відвідали Ближні й Дальні печери, церкву Різдва Пресвятої Богородиці, Троїцький храм, Хрестовоздвиженську церкву, Успенський собор та ін. З великим задоволення слухали академісти й історію спорудження у першій половині ХVІІІ ст. Великої лаврської дзвіниці.

На території лаври поховано багато видатних осіб, зокрема, біля трапезної - генеральний суддя українського війська В.Кочубей і полтавський полковник І.Іскра. Їхні могили також відвідали учасники екскурсії.

Чимало гарних вражень привезли члени Академії пенсіонерів від подорожі, яка вкотре дала їм можливість замислитися про сенс життя, необхідність творити добро й любити ближнього. 

 

Поділитись з друзями: