Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Пізнай самого себе

Пізнай самого себе

 У наш час чимось здивувати людину не так уже й легко. Адже наше сьогодення наповнене вражаюче дивовижними відкриттями і звершеннями в соціальній, науковій, політичній та економічній сферах. І все-таки, найзагадковіші, не вивчені ще до кінця таємниці сховані природою в самій людині й особливо в її психічній діяльності. Вдумаймося, наскільки величні духовні сили людини, якій вдалося відкрити й обґрунтувати закономірності людського бутя й  незвіданого всесвіту!


Мабуть, найбільш загадковим і надалі залишається мозок людини  - маленька крихітка в порівнянні зі всесвітом, яка вміщує в собі весь цей всесвіт із усіма його чудесами, законами, властивостями й силами. Ось чому ми кажемо, що з усіх див, які нам відомі, найбільшим є Людина. Отож  заклик «пізнай самого себе», з яким звертався  до людей ще давньогрецький філософ Сократ, залишається одним із найсуттєвіших і для тих, хто живе в ХХІ столітті.

Пізнавати самих себе допомагають членам Академії пенсіонерів практичні психологи, зустрічі з якими відбуваються в клубах останнім часом досить часто.

Завдяки таким зустрічам уже стала бажаним гостем, справжнім другом і порадником для членів   клубу «Промінь надії», що діє в районній бібліотеці на Таращанському масиві, викладач психології Інституту економіки та управління ВНЗ ВМУРоЛ «Україна» Наталія Трофименко. Особливе враження у пенсіонерів залишилося від лекції на тему: «Сімейні конфлікти», яка відбулася 18 січня.

Розпочалося заняття з традиційних  у психології прийомів – усі учасники, взявшись за руки та відчувши тепло рук тих, хто сидів праворуч і ліворуч, із посмішками на обличчях побажали одне одному тільки позитивних емоцій і вражень  від цього заняття.

А далі «полився» лекційний матеріал, викладаючи який, пані Наталія ознайомила слухачів із класифікацією сімей, зупинившись на  детальній характеристиці  кожного  окремого типу, звернула  увагу на помилки, які типово допускаються в таких родинах і виникають між їх членами здебільшого  через різницю у віці та наявність різних темпераментів. Особливо вразила академістів статистика: наприклад, 100 тис. дітей в Україні не мають сімей; жінки після 50-55-річного віку емоційно залежні від чоловіків; 30% розлучень припадає на перший рік подружнього життя; в Україні 450 тис. одиноких матерів тощо.

Члени клубу «Промінь надії» не лише уважно слухали лекцію, але й малювали соціограми своїх сімей, ставили Наталії Євгенівні запитання, розмірковували над власними проблемами з цього питання, а головне – залюбки погодилися лютневу  зустріч із психологом присвятити практичним заняттям з цієї ж теми, щоб навчитися  не допускати конфліктів у сім’ї або мудро виходити зі складних конфліктних ситуацій, у які потрапляємо в повсякденному житті, на жаль,  досить часто.

Ще одна незабутня зустріч із психологом БЗШ № 17 Оксаною Гордієнко успішно пройшла 23 січня в клубі «Джерело». Лекція стосувалася таких рідкісних рис вдачі сучасної людини, як привітність, доброзичливість, людяність, порядність. Психологічні ігри, до яких були залучені академісти, допомогли виявити ці виняткові риси у присутніх. Так, передаючи один одному клубок  ниток і загадуючи бажання, розмотали його, символічно демонструючи цим об’єднання навколо певної ідеї членів недавно створеного колективу. А цікаві психологічні тести дозволили кожному слухачеві визначити свій темперамент і отримати інформацію, як співіснувати людям із різними характерами в одному колективі.

Дійсно,коли в очах людей, які мають колосальний життєвий і професійний досвід, горить вогник бажання одержувати нові знання, формувати нові уміння й навички, -   то починаєш розуміти: справді, мудра людина не перестає навчатися впродовж усього життя. Чому таку зацікавленість викликають  у академістів лекції та тренінги із психології? Мабуть тому, що сьогоднішні літні люди належать до когорти вихованих за принципами радянської ідеології, а саме тоді наука психологія вважалася буржуазною -  її відкидали, не визнавали і навіть забороняли. На щастя, нині без усіляких перепон можна опановувати постулати цієї мудрої науки, адже цивілізована людина, не зважаючи на вік,  завжди прагне стати кращою, добрішою і впевненішою у собі.  

Поділитись з друзями: