Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Пісні їхньої молодості

Людмила Полях

11 грудня в затишній актовій залі Білоцерківського коледжу сервісу та дизайну відбувся творчий вечір пам’яті легендарного співака Леоніда Утьосова. Організатором та учасником заходу стала Академія пенсіонерів, що діє при Благодійному фонді Костянтина Єфименка. Академісти виконували пісні улюбленого артиста соло, дуетами, квартетами, ансамблями. А також підготували жартівливі театральні номери, вірші й танці.

 

Леонід Утьосов (Лазар Йосипович Вайсбейн) народився в Одесі 22 березня 1895 році. Найбільшу славу йому принесли естрадні виступи та джазові номери. Адже співав, як сам казав, не голосом, а серцем. Хоча не мав ні середньої, ні музичної освіти. Його пісні пам’ятають, як мінімум, чотири покоління. І в тридцяті, і в сорокові, і в п’ятдесяті, й у вісімдесяті роки Леонід Утьосов був кумиром мільйонів. Звісно ж, ці пісні є частиною життя й академістів. Тому вони не могли не відгукнутися на пропозицію координатора клубу «Криниця життя» Лариси Бондарчук, яка запропонувала провести такий творчий вечір та організувала масу репетицій. Адже на сцені виступило не багато, не мало – аж 82 академісти!

Зокрема, у концерті взяли участь ансамблі «Криниця життя», «Гармонія», «Лада», «Спадщина». У їх виконанні прозвучали такі всім відомі пісні, як «Марш веселых ребят», «Первым делом самолеты», «Сердце», «Тюх! Тюх!», «Вечер на рейде», «Раскинулось море широко», «Солдатский вальс» та інші.

Але сольні виступити та ансамблі для академістів  - не нова справа. Вони постійно у творчому пошуку. А тому створюють нові творчі колективи. Зокрема, вперше на цьому вечорі об’єдналися у квартет та заспівали легендарну «Шаланды полные кефали» Василь Бондарчук, Ольга Руденко, Віктор Бількевич та Олександр Соломко.

Неймовірно цікавим були виступи членів клубу «Криниця життя» Ніни Редькіної («Купите бублички») та разом з Олександром Соломко «Все хорошо, прекрасна Маркиза». А їх колега по клубу Віктор Бількевич виконав пісні «В землянке», «У Черного моря», а також дуетом з Ольгою Руденко - пісню «Случайний вальс».

Ольга Тимошенко переконливо декларувала вірш Леоніда Утьосова «Время», а Володимир та Таскіра Максюти неймовірно щемливо заспівали пісню воєнних часів «Темная ночь». Легендарна пісня «Три танкиста» прозвучала у виконанні чоловічого дуету Валентина Кравцова та Володимира Максюти. Пісня «Куплеты Курочкина»  весело звучала у виконанні Василя Бондарчука та Ольги Руденко.

Члени клубу «Гармонія» квартетом виконали пісню «Тайна», а Микола Боровик сольно заспівав «Если любишь, найди».

Родзинкою свята став єврейський танець «Сім сорок», прем’єрний показ якого відбувся саме під час цього заходу у виконанні хореографічного ансамблю «Криниця життя». Чому саме на цьому заході? Все просто: Леонід Утьосов, попри всі регалії, у першу чергу – одесит! І відомий танець його земляків логічно вписався у творчу канву свята. Завершив захід ансамбль «Золота осінь» промовистою піснею «Будьте здорові».

Загальноакадемічні заходи, на які приходять представники усіх 16 клубів Академії пенсіонерів, уже стали звичним явищем. Їх часто готують і самі академісти. За цим приготуванням – пошук теми, години репетицій, вивчення тексту, підбору костюмів, аксесуарів, затвердження  виконавців, розучування танцювальних рухів. А затим – хвилюючі моменти виступу, коли дуже хочеться показати свій номер якнайкраще перед такими ж членами Академії пенсіонерів. У всій цій  творчій суєті люди поважного віку якраз і забувають про вік, хвороби, незгоди і додають собі років у доброму гуморі та в колі друзів

Фотоальбом. Пісні їхньої молодості.

 

 

 

Поділитись з друзями: