Контакти

м. Біла Церква

вул. Ярослава Мудрого,

буд. 38/12,

3 поверх, кім. 15

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Млинці їли, весні раділи

Цього року весна, напевно, прийде до Білої Церкви з боку Таращанського масиву. Спитаєте: чому? Бо сьогодні, 21 лютого, її активно закликали млинцями, пирогами і сирниками, а ще піснями й танцями академісти клубу «Промінь надії» (координатор – Ніна Старенькова).

Цьому клубу не позичати фантазії та бадьорості духу. Якщо минулого тижня святкували у приміщенні свого клубу День Валентина, то Колодія вирішили відзначити на спортивному майданчику школи №22. Вивчили пісні, зробили весняну квітку, прикрасили її рушниками і водили хоровод.

Ніна Старенькова розповіла про історію свята. Масниця – це тиждень перед Великим постом, під час якого вживалися молочні страви, готували пироги, вареники, млинці з сиром та сметаною. Перші згадки про Масницю в календарях наших предків датуються ІV столітті н.е. Масляний тиждень ще називають Сиропустом, Колодієм, Заговинами, а ще Бабиним, адже в цей період жінкам дозволялося гуляти і веселитися досхочу, а чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні «збиткування».

Тож і наші академісти нагулялися і наспівалися. Водили танок «Подоляночка», «Струмочок», грали в гру з м’ячем і просто танцювали. Як колись у свої юні роки.

А потім взялися частувати одне одного своїми млинцями: з сиром, капустою, маком, вишнями і навіть бананами! Ласували пирогами, зігрівалися чаєм. Та найбільше раділи своїй веселій щирій компанії, яка, попри похмуру і дощову погоду не побоялася влаштувати веселе свято на вулиці.

Тож, певно, весна придивилася, де весело її зустрічають і не забариться до нас. Але найголовніше, що бажали академісти, аби ця весна принесла мир і перемогу в нашу країну, а наші воїни вернулися живими з поля бою в свої родини!

Фоторепортаж "Млинці їли, весні раділи"

Поділитись з друзями: