Контакти

м. Біла Церква

вул. Ярослава Мудрого,

буд. 38/12,

3 поверх, кім. 15

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Масляна, Масляна, яка ти мала

14 березня у клубі «Золота осінь» святкували Масницю, останній тиждень перед Великим постом. Традиційно, упродовж тижня українці готували вареники з сиром, налисники, млинці, їли їх із маслом та сметаною. Кожен день Сиропусного тижня мав свою назву і значення.

Ансамбль клубу «Золота осінь» під керівництвом Людмили Хоменко підготував для одноклубників чудове театралізоване дійсно, під час якого розповіли про традицію святкування, зокрема обряд Колодія.

Ведучою свята була Людмила Калітаєва. Вона розказала, чому так називається цей тиждень, а також нагадала, як незаміжнім дівчатам і нежонатим парубкам чіпляли колодку та що означає кожен день Сиропусного тижня. Роль Масниці грала Олена Хавруцька, а Любов Дащенко у віночку з червоними квітами зіграла Весну. Академістки їй вручили коровай, щоб весна була доброю до нас та принесла мир в Україну!

Були й «холостяки». Так Віктору Хоменку, який грав затятого парубка Петра та перебірливій дівчині Людмилі (Людмила Хоменко) прив’язали колодку, аби знали, як не женитися! Добре справилася з цією задачею Лідія Шумська. Та наша «молодь» зметикувала, що можна ж відкупитися від колодки. Тож на столі поруч з варениками і млинцями миттю з’явилися цукерки та міцна горілочка.

А ще ансамбль подарував своїм колежанкам прекрасні весняні пісні «Гей, на масляну», «Ой, Маснице, Маснице, яка ти мала», «Масляна», «Варенички». Насамкінець свого виступу ансамбль привітав піснею «Зозуле, зозуле, накуй мені літ» свою колегу Віру Сімчук, яка на Явдохи відзначає свій день народження. Зичила многая літ академістці й координаторка клубу Майя Боженко.

Решта учасниць клубу з радістю і втіхою споглядали за виступом ансамблю, а по закінченню також додали і свої штрихи до свята. Так, Ніна Голоско прочитала гуморески, Тамара Михальська – вірш про весну, а Ніна Слободчикова – про маму.

А затим академісти взялися частувати одне одного власними кулінарними шедеврами. На столах красувалися в макітрі варенички, в мисочках млинці, пироги, бендерики, тістечка, печиво та цукерки. Смачні вареники та млинці для акаместів на частування приготували й завідувачка філією Світлана Хмельова та провідна бібліотекарка Майя Боженко.

«Масляна, Масляна, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а посту одна!» – співали наші академістки. І справді, такий гарний тиждень, багатий обрядами, віншуваннями та піснями недаремно припадає на початок весни. Він допомагає налаштуватися на довгий піст. А нам здається, що допомагає й весні не баритися та швидше прийти на нашу землю. Принаймні, академісти «Золотої осені» зробили все, аби весну гарно запросити!

Не вірите? Тоді самі подивіться їхні виступи!

Фотогалерея "Масляна, масляна, яка ти мала"

Поділитись з друзями: