Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Маски і вишиванки - культурний обмін в один день

 

Людмила Полях

 

16 травня у Білоцерківському краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття міжнародної пересувної виставки фотопанно «Еволюція: маски регіону Торресової протоки».  З вітальним словом до гостей звернулися директор музею Людмила Діденко, яка зазначила, що  захід приурочено до міжнародного Дня музеїв та організований спільно із Національним музеєм Австралії у партнерстві з культурним центром Gab Titui та Міністерством закордонних справ і торгівлі Австралії.

 

«Для багатьох українців Австралія – далека та екзотична країна. І це не дивно, адже людині потрібно більше 24 годин, щоб дістатися з України до Австралії. Проте географічна відстань не означає, що у нас немає нічого спільного. Обидві країни зберігають традиції та культуру корінного народу. В Австралії проживає 46 000 української діаспори, які активно розповідають про свою державу в Австралії. Ми зі свого боку хочемо ознайомити українців з традиціями корінних народів Австралії, які мешкали там ще 60 тис. років тому. Це аборигени та люди з островів Торресової протоки (274 острови на північ та схід від Австралії). У них своя мова, вірування, традиції. Одна із традицій – виготовлення масок з панцерів черепах, які використовують до сьогодні під час ритуалів та церемоній», – розповіла на презентації виставки Надзвичайний та Поважний Посол Австралії в Україні Меліса О’Рурк.

Водночас пані посол могла ознайомитися з культурою українців, адже захід проходив в День вишиванки і багато присутніх були саме у національному одязі. Подивитися на культуру аборигенів Австралії в Україні прийшли представники міського відділу культури та туризму, члени клубів «Криниця життя», «Сузір’я» та «Зарічанське джерело» Академії пенсіонерів, що діє при Благодійному фонді Костянтина Єфименка, учні Білоцерківського професійного ліцею, вихованці клубу за місцем проживання «Прометей» жителі  та гості міста.

Виставка діятиме до 5 червня в приміщенні Білоцерківського краєзнавчого музею. Вхід безкоштовний

 

Фотогалерея. Маски і вишиванки   культурний обмін в один день.

         

 

Поділитись з друзями: