Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Краса очима людей золотого віку

 Людмила Полях

В Академії пенсіонерів, що діє при Благодійному фонді Костянтина Єфименка, багато талановитих і творчих людей. Дехто з них розвивав свої здібності ще з молодості, а хтось відкрив у себе потяг до мистецтва вже на пенсії. До вашої уваги розповіді про двох чарівних академісток, чиї красиві вироби не лише радують око їхніх рідних і близьких, а й представлені на різноманітних виставках та конкурсах. Отже, знайомтеся. 

Ніна Петрівна Лебедєва, яка відвідує клуб «Золота осінь», 7 років тому захопилася технікою декупажу. Якось у 2014 році, коли її дорослі діти вже випурхнули з сімейного гніздечка, а вона сама полишила роботу програміста на заводі ГТВ, пані Ніна завітала до бібліотеки – філії №8. Саме тоді бібліотекарка Майя Боженко ініціювала створення гуртка декупажу. І бібліотекарі, і відвідувачі одночасно знайомилися з технікою декорування різних предметів, яка передбачає приєднання малюнка, картини або орнаменту до предмета і покриття отриманої композиції лаком чи фарбою.

«Починала з оформлення пляшок, кухонних дощок, затим почала виготовляти  шкатулки, декоративні тарілки, різноманітні композиції у вигляді дерева з квітів, кавових зерен, сувенірних грошових купюр, сердечок, також навчилася робити різдвяні віночки, символічні панно з монет тощо. З часом друзі почали замовляти вироби. Свої витвори з радістю дарую своїм трьом дітям, родичам, друзям», - розповідає Ніна Лебедєва. А бібліотекарка Майя Боженко додає: «У нас діє арт-майстерня, яку ми розпочали у 2014 році. Спершу займалися лише декупажем, а тепер виготовляємо ляльки-мотанки, обереги, займаємося печворкінгом. Вироби, у тому числі Ніни Лебедєвої, постійно демонструємо на щорічній різдвяній виставці декоративно-ужиткового мистецтва та на інших тематичних заходах».

Ірина Олексіївна Жидецька відвідує клуб «Сузір’я», який щотижня збирається у бібліотеці для дітей №9 (керівник – Катерина Волинець). Пані Ірина за фахом – ландшафтний дизайнер. У свій час працювала на зеленому господарстві, на ДБК, згодом присвятила себе розбудові ландшафту в селі Ковалівка. Але, як то кажуть, творча людина творча в усьому.  Тож лише рослинним дизайном територій не обмежувалася. На початку 80-х років пані Ірина потрапила на перші курси квіткового аранжування, де навчилася формувати букети із сухих квітів. Це хобі навіть дозволило їх підзаробляти на життя.

Затим навчилася робити квіти зі тканини. І ці знання їй знадобилися: на початку 90-х, коли з’являлися перші кафе, треба було оформляти інтер’єри. Згодом навчилася робити паперові квіти, різдвяні віночки, ляльки-мотанки з пап’є-маше тощо. Так крок за кроком освоювала все нові і нові методики. Ірина Жидецька у грудні 2020 року взяла участь у Всеукраїнському конкурсі образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Різдвяний ангел», на якому отримала І місце! Долучає до світу творчості й власних внуків, з якими вже вивчили квілінг, скрапбукінг, аплікації, композиції, виготовлення штучних квітів тощо.  «Це не професія, це не хобі. Це спосіб сприйняття світу і взаємодії з ним», - так сприймає своє життєве захоплення Ірина Жидецька.

Тож, як бачимо, ніколи не пізно навчитися чогось  нового та дозволити собі відчути радість творчості.

Фотоальбом. Краса очима людей золотого віку   

Поділитись з друзями: