Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Клуб "Сузір'я" в Бердичеві

 

11 вересня члени клубу «Сузір’я» побували на екскурсії до Бердичева. Зокрема, побачили костел святої Варвари, де брали шлюб польська поміщиця Евеліна Ганська та французький літератор Оноре де Бальзак. Відвідали також Музей єврейства, заснований у 2015 році та присвячений життю єврейського населення міста, адже майже половину мешканців Бердичева до Другої світової війни складали саме євреї.

Найбільше академістів вразив інтер’єр музею, адже його стіни розписані єврейськими приказками та анекдотами. Також були вражені експозицією, яку присвятили  тематиці Голокосту. У роки війни фашисти розстріляли майже 38 тисяч євреїв, що мешкали в Бердичеві.

Незабутні враження залишилися після відвідин монастиря-фортеці босих кармелітів. У костелі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Бердичеві академісти побачили шановану як католиками, так і православними ікону Божої Матері, короновану Папою Іваном-Павлом ІІ. Також приємні враження залишилися від музею Джозефа Конрада, поляка, що народився в Бердичеві та став видатним представником англійської літератури XX століття.

Побували під час екскурсії в Свято-Миколаївському соборі та на єврейському кладовищі, де є могила Леві Іцхака Бердичівського, одного з найбільших хасидських цадиків кінця XVIII — початку XIX століть. Вразили академістів і  старовинні будинки Бердичева, збудовані в часи, коли місто, починаючи з середини ХVIII  століття, було одним із центрів торгівлі в Україні.

Насамкінець поїздки академісти скоштували смачного місцевого бердичівського пива. Адже місцевому пиву, як і бердичівському костюму, в місті навіть встановили пам’ятники.

І хоч Бердичів, за висновками координатора клубу «Сузір’я» Тетяни Сулейманової, виглядає біднішим за Білу Церкву, все ж має свій неповторний шарм та вартий того, щоб сюди приїздити на екскурсію.

Фотоальбом "Клуб "Сузір'я" в Бердичеві"

Поділитись з друзями: