Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Клуб "Чарівна мить" відвідав Фастів та село Томашівку

    12 травня клуб «Чарівна мить» поїхав на екскурсію. Вирішили далеко не їхати, а відвідати два населених пункти, які не так далеко від Білої Церкви, а саме: м. Фастів та с. Томашівка Фастівського району.
 
Привабили академістів дві релігійні споруди. Так, у м. Фастів відвідали собор святого Миколая, який допомагав будувати і відомий білоцерківський підприємець Олександр Марченко, що загинув у 2022 році під час повномасштабного вторгнення, захищаючи Київщину. У храмі зустріли отця Михайла. Він провів академістам невеличку екскурсію, розповівши історію будівництва культової споруди, а затим академісти виконали на прохання священника пісню «Многії літа».
 
Затим академісти вирушили до села Томашівка. Як відомо, там знаходиться дуже красива садиба, яка належала польському шляхтичу Яну Хоєцькому. Навколо садиби свого часу Хоєцькі збудували великий господарський комплекс, який у радянські часи став основою великого колгоспу. Нині у пам’ятці архітектури національного значення розташований Свято-Богородицький Ризоположенчеський чоловічий монастир.
 

Академісти побачили споруду, збудовану в стилі модерн у 1903-1910 роках. Будівля складна за планом, має ряд балконів та веранду, все це оздоблене дерев’яним різьбленням, авторства архітектора Валеріана Куликовського. Навколо маєтку, врахувавши особливості ландшафту, розбили красивий парк. Особливо вразила академістів мозаїка храму.
У двохтисячних роках палац переходить до монахів Свято-Введенського монастиря, де вони облаштовують Ризоположенський скит. Монахи відремонтували маєток, привели до ладу парк, в якому становили скульптури на біблійну тематику, янголів, спорудили фонтан.
 
 
Єдине, що зіпсувало враження від поїздки до цієї перлини зодчества, це екскурсія, яку академістам провели російською мовою. Це й не дивно, адже монастир належить УПЦ. Проте, академісти не засмутилися, бо вірять, що це непорозуміння скоро буде виправлене!
 

Поділитись з друзями: