Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Хустка - наш родинний оберіг

 

Людмила Полях

7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. З давніх-давен в українських сім'ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала жіноча хустка. Саме до цього дня приурочили свої заходи клуби «Криниця життя», «Зарічанське джерело» та «Лада» Академії пенсіонерів, що діє при Благодійному фонді Костянтина Єфименка. Організувала свято української хустки та підготувала інформаційні слайди координатор клубу «Криниця життя» Лариса Бондарчук.

Академісти прийшли на захід з власними хустками. А деякі навіть принесли ті хустки, які матері дали їм ще на їхнє весіллі. І бережуть жінки цю мамину хустку як найдорожчу серцю річ. Під час заходу всі присутні ознайомилися з традиціями носіння хустки, адже у кожному регіоні України були свої способи зав’язування хустки.

Також академісти дізналися, які були намітки в українок – ще один  елемент традиційного головного убору заміжніх жінок. Підготували члени клубів також пісні та вірші, в яких згадується українська хустка. Зокрема, звучали пісні про хустку  у виконанні хору клубу «Криниця життя» на чолі з Ольгою Руденко та у сольному виконанні представниці клубу «Гармонія» Таскіри Максюти.

Згадали академісти також ті звичаї українського народу, в яких не обходилося без використання хустки, а саме: сватання, весілля, родини, випровадження козака в далеку дорогу, поховання тощо. А затим поділилися власними життєвими історіями про застосування хустки в тих чи інших випадках.

Такі щирі, задушевні спільні зустрічі допомагають людям літнього віку не почуватися самотніми, особливо в цю зимову коротку днину. А відтак, попри карантин і пов’язані з ним труднощі, академісти вже планують наступні заходи, зокрема і відзначання новорічно-різдвяних свят. Звісно ж, з дотримання карантинних правил!

Фотоальбом. Хустка - наш родинний оберіг

Поділитись з друзями: