Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Грудневий День іменинника в Академії пенсіонерів

«Їду, їду калиту кусати!»

У цьому місяці день іменинника в Академії пенсіонерів припав на світлоносне свято – Андрія Первозванного, або Калити. Це свято завжди шанувалося нашими предками, адже вони вважали, як проведеш Калиту – так і будеш весь рік жити.

Отож 13, 14 і 16 грудня члени клубів Академії пенсіонерів  «Золота осінь», «Водограй», «Сузір’я», «Надія», «Чарівна мить»  готувалися до цього свята по-особливому: пекли пиріжки й струдлі, одягли українські національні строї, поприкрашалися строкатими квітчастими хустками, а головне – вшановуючи свято Калити, приготували свій круглий, з медом, маком і горіхами обрядовий хліб.

У ці дні  Благодійний фонд Костянтина Єфименка  запросив до академістів вихованців Державного ліцею міста Білої Церкви із фольклорною-етнографічною виставою «Їду, їду калиту кусати!», яку підготувала вчителька української мови і літератури Людмила Замкова. У академістів забриніла в очах сльоза, бо кожен пригадав своє дитинство, коли юні артисти розпочали дійство:

Калита, калита – сонечко,

Загляда грудень в наше віконечко.

Всі приходять до світлої хати,

Калиту щоби разом кусати!

Увагу глядачів, звичайно, привернула Калита (до речі, випечена ліцеїстками за стародавнім рецептом), яку дівчата брали із рук у руки, вихваляючи її красу та порівнюючи із сонцем: «А яка ж ти гарна у нас, Калита! А солодка яка!», передавали по колу, що символізує сонце і вічний колообіг життя. А далі і Калиту кусали, і жартували, і співали... А на завершення низько вклонилися академістам – своїм бабусям і дідусям -  за їхню мудрість, досвід, активну життєву позицію:

 Вам вклоняємось, Вас шануємо,

Вас шануємо, Вас віншуємо

Щастям-здоров’ям, ще й віком довгим.

Здоров’я Вам, пошани від світа

Багатства, долі і многая літа!

Фотографії зі святкування грудневих Днів іменинника можете  переглянути у нашому фотоальбомі в рубриці «Фото».

 

Поділитись з друзями: