Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Академісти взяли участь у написанні Радіодиктанту національної єдності

Є один день в році, коли по всій планеті Земля проходить унікальний флешмоб, започаткований лише однієї нацією в світі – українцями! Мова йде про Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Традиційна щорічна загальнонаціональна акція 23 роки тому була ініційована Українським радіо і проводиться у День української писемності та мови. Щороку кількість учасників зростає, а географія поширення акції – вся наша планета! Адже для написання диктанту достатньо просто зайти в Інтернет у визначений день та час. А після диктанту надіслати свій текст на електронну пошту для перевірки. Кількість переможців — щороку різна: від двох до сотні. Жодного року не було такого, щоб ніхто не переміг. До 2023 року радіодиктант відбувався 9 листопада. Цього року вперше відбувся 27 жовтня через те, що змістився церковний календар.

Ось до такої потужної акції традиційно долучаються й білоцерківці, що відвідують клуби Академії пенсіонерів. Так, пенсіонери прийшли у вишиванках та сіли за парти у бібліотеках на Залізничному селищі, на Олександрійському бульварі та на масиві Незалежності. А після закінчення диктанту ще й заспівали, як це зробив ансамбль «Чорнобривці».

А от представники клубів «Криниця життя», «Золота осінь», «Гармонія», «Чарівна мить», «Вікторія», «Серпанок», «Лада», «Водограй», «Зарічанське джерело» вирішили прийти до  Білоцерківського ліцею іноземних мов – гімназії №9, де спільно з учнями 9 класів та вчителями школи писали диктант. Це не перша така акція, а вже традиція. Адже академісти до епідемії коронавірусу також писали диктант зі школярами в рамках проєкту «Єдність поколінь», який уже багато років поспіль реалізовують Благодійний фонд Костянтина Єфименка та управління освіти і науки БМР. Перед початком заходу виступили ансамбль «Криниця життя» (художній керівник – Ольга Руденко) та Таскіра Максюта.

Олена Ткач розповіла учням про те, що присутні на заході академісти є активними волонтерами, постійно допомагають військовим, власне як і школи нашого міста, як і всі небайдужі українці. Тож хвилиною мовчання учасники акції вшанували пам'ять загиблих наших воїнів, які своїм життям вибороли права українцям і далі жити в своїй країні та проводити ось такі патріотичні заходи.

Радіодиктант під назвою «Дороги України» написала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав диктант актор театру та кіно, театральний режисер Олексій Гнатковський. Звичайно, кожен учасник хвилювався, ловив кожне слово, задумувався над розділовими знаками. Але головне не те, скільки допущено помилок, головне те, що ми, українці, навіть в такі важкі життєві хвилини, вміємо об’єднуватися довкола збереження нашої культури, мови та звичаїв!

Фоторепортаж "Академісти взяли участь у написанні радіодиктанту національної єдності"

Поділитись з друзями: