Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Академісти відзначили День героїв

23 травня відзначається День героїв. Це свято не могли залишити поза увагою члени клубів Академії пенсіонерів. Тож паралельно з пошиттям подушок та білизни для бійці на фронт вирішили підготувати тематичний захід, на якому розповіли про видатних героїв України з часів Київської Русі і до наших днів. Звісно, не обійшлося без пісень та власних віршів на воєнну тематику.

Ідея організувати такий важливий патріотичний захід належить координатору клубу «Криниця життя» Ларисі Бондарчук. Провела захід – виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка Олена Ткач.

Дата 23 травня була вибрана не випадково. 3 травня 1924 року за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський, 23 травня 1938 року в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця, керівника Січових стрільців. Тому учасники визвольного руху ще у 1941 році на Другому Великому Зборі Організації Українських націоналістів постановили в цей день вшановувати пам'ять видатних українських керманичів та вояків, які докладали усіх зусиль для розквіту України та боролися за її волю, а саме: князів, гетьманів, полковників, гайдамаків, опришків, Січових стрільців, вояків армій УНР, ОУН, УПА. Також вшанували пам'ять Герої Небесної Сотні, що загинули під час Революції Гідності, відстоюючи право держави на європейський вибір. А також наших сучасних героїв - військовослужбовців, що віддали своє життя в російсько-українській війні.

Тож в невеликому камерному колі представники кількох клубів Академії пенсіонерів розповіли про здобутки видатних наших князів Володимира та Ярослава Мудрого, княгині Ольгу, князя Костянтина Острозького, гетьманів Петра Сагайдачного, Петра Дорошенка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, козацьких ватажків Северина Наливайка, Семена Палія, отамана Івана Сірка. Згадали про буремні роки початку 20 століття, коли українці під проводом Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери, ім’я якого так нині лякає всю московську державу, пробували здобути незалежність для України.

У заході взяли участь клуби «Криниця життя», «Гармонія», «Лада», «Вікторія», «Чарівна мить», «Зарічанське джерело», «Серпанок», «Берегиня».

Звучали вірші у виконанні Марії Сударенкової, Любові Гольцевої.

Дуже чуттєво і майстерно виконували пісні Таскіра Максюта, Людмила Апальонова, Тетяна Марченко, Галина Глобенко, Ольга Тимошенко, Ольга Руденко, Олександра Крикун, Ніна Янова, Раїса Чорна, Катерина Шевченко, Катерина Серова, Людмила Передерій, Ольга Штанько.

Підготували розповіді про героїв Ніна Скоробагатько, Людмила Плохотнюк, Ольга Руденко, Ольга Тимошенко, Марія Сударенкова, Наталія Канішевська-Петришина, Таскіра Максюта, Ольга Ковальчук.

Звісно ж пролунали наші легендарні пісні «Червона калина» та «Батько наш Бандера»; на спомин про загиблих під час Революції гідності звучала «Плине кача» у виконанні Таскіри Максюти. На завершення заходу виступив і новостворений ансамбль за участю представників різних клубів та під акомпанемент Геннадія Тупчія, музичного керівника ансамблю із села Шкарівка, з яким кілька років тому подружилися академісти.

Можливо, хтось дорікне, що концерти нині не на часі. А ми зауважимо: це не концерт, це - захід, на якому люди старшого віку дізнаються ту справжню історію України, яку їм в радянських школах не розповідали, співають патріотичних пісень та вшановують пам'ять полеглих українців, які своїм життям заплатили за волю України. І ці знання, ми певні, вони передадуть своїм дітям та внукам. А хіба вчити і пам’ятати свою історію буває колись «не на часі»?

Фотоальбом "Академісти відзначили День героя"

 

Поділитись з друзями: