Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

АКАДЕМІЇ ПЕНСІОНЕРІВ - ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО

            АКАДЕМІЇ   ПЕНСІОНЕРІВ - ЗЕЛЕНЕ  СВІТЛО  

У відомому мультику про кота Матроскіна листоноша  Пєчкін якось сказав: «Я, може, тільки жити починаю: на пенсію виходжу!» Та в рожевому світлі така перспектива лише  в кіно та за кордоном, де люди дійсно смакують життя на пенсії. Державі, дітям вже віддали себе максимально -  час збирати плоди. І люди поважного віку наповнюють душу гарними враженнями,  подорожуючи світом, займаючись улюбленими справами, відвідуючи театри та музеї, створюючи групи  за уподобаннями тощо.

У нас все більш прозаїчно. Так сталося, що пенсії  не завжди  вистачає навіть на найнеобхідніше, не кажучи вже про культурні заходи та захоплення. Головним випробуванням для  нашого пенсіонера стає перехід від активного життя до бездіяльності.  І  як наслідок – ізоляція, самотність, депресивний стан, що і зумовлює дуже швидке старіння людини. Без роботи та без обміну досвідом, якого набралося за життя немало, активна людина згасає  за лічені роки.

   Та не будемо про сумне, бо нашому місту Добра  дуже пощастило.  Знайшлася Добра людина, яка  задумалася про те, що можна було б зробити для пенсіонерів.   За підтримки Костянтина Єфименка, нашого земляка й мецената, та його  Благодійного фонду в минулому році розпочала свою діяльність Академія пенсіонерів.  Її покликання - підтримати людей солідного віку і допомогти їм адаптуватися до сучасних умов життя. Виходячи з досвіду європейських країн  та організації соціальної роботи із старшим поколінням,  було виявлено кілька пріоритетних напрямків роботи і запропоновано пенсіонерам такі можливості:   культурні - безкоштовне відвідування театру, музеїв, кіно, органної зали, зустрічі  з цікавими людьми міста, священиком;  оздоровчі – створення груп здоров’я, зустрічі з лікарями,  дієтологами, спеціалістами по нетрадиційним методам оздоровлення, безкоштовне відвідування басейну та спортзалу; краєзнавчі та туристичні  -  влаштування туристичних подорожей та екскурсій;  вшанування слухачів через святкування Дня іменинника з подаруночками та запрошенням артистів, організацію святкування  інших державних свят;  консультативні  - зустрічі з  юристами, психологами.  І люди просто ожили: про них згадали, відчули їх потреби! Мозок запрацював з подвоєною силою, болячки відступили, для багатьох  почалося нове цікаве життя.  

Зараз функціонує 5 клубів-осередків Академії, які працюють на базі  міських бібліотек: на масиві Леваневського, в Центральній бібліотеці – район БРУму, на Критому ринку (ДНС), Піонерській та Залізничному селищі, планується відкриття філій на Таращанському та Піщаному масивах.  Отже, окрема вдячність відділу культури міста (нач. П.І.Красножон) та  працівникам  бібліотек, які не тільки надали приміщення, а й беруть активну участь в організації заходів для пенсіонерів. І найпершими членами Академії були якраз їх активні читачі.  Робота в клубах планується виходячи з  пропозицій та побажань самих академіків ( так наші слухачі  називають один одного). Таким чином виникли гуртки за  інтересами: художньої самодіяльності, краєзнавства та туризму, декоративно-прикладного мистецтва, групи здоров’я, комп’ютерної грамотності  тощо, які ведуть члени Академії на добровільних засадах. Переважна більшість відвідувачів надзвичайно задоволені з отриманих можливостей. Вони безмірно вдячні за таку важливу та благородну справу своєму меценату, який   можливо ще й сам  не до кінця розуміє,  скількох людей  повернув до життя, а скільком його продовжив.

А взагалі, наші академіки недаремно  так звуться, бо всі вони надзвичайно мудрі, освічені й талановиті  люди. В одних таланти вже давно проявлені, інші тільки починають їх розкривати. Академія дає можливість їх розвинути і втілити в життя. Наприклад, в нашому клубі «Чарівна мить», що на Піонерській,  створився вокальний ансамбль, до якого ввійшли співачки з прекрасними голосами. Їх і раніше чула Біла Церква, але під керівництвом досвідченого хормейстера, члена клубу Ніни Яківни  Левченко і в тому складі,  якому вони зібралися, маємо впевненість, що пройде небагато часу  - і наш ансамбль по-новому зазвучить на все місто. Талановиті поетеси Марія Олексіївна Постоєва та Іда Петрівна Комісарова із задоволенням діляться своєю творчістю -  можливо, через деякий час їхні вірші з’являться на сторінках місцевих газет. У бібліотеці організована фотовиставка робіт її  читача та нашого академіста Юрія Петровича Кривенди:  його фото парку  «Олександрія» просто зачаровують. Особлива вдячність почесному члену клубу «Чарівна мить» Анатолію Івановичу Кульчицькому, який на всіх святах нас підтримує своєю піснею та гумором.  Іван Терентійович Кириченко чи не на всіх зустрічах додає настрою віртуозним виконанням гуморесок.

 

Ведучі тих чи інших гуртків також знайшлися серед самих академіків. Так, групу здоров»я очолює Любов Вікторівна Голощапова, лікар-терапевт,  спеціаліст ЛФК, людина дуже цікава, обізнана з різними нетрадиційними методами оздоровлення. До неї приєднується Любов Дмитрівна Лимар – лікар вищої категорії,  у свої 80-т виглядає на 60-т і обіцяла поділитися власним рецептом молодості. Так що маємо надію на збереження здоров’я у наших пенсіонерів ще не на один десяток років. Є серед нас і майстрині  з різних видів декоративно-прикладного мистецтва -  Лідія Григорівна Маніна: у її в’язаних гачком сукнях дефілюють ще й зараз  білоцерківські модниці. А які мереживо, макроме, фріволіте вона вміє плести, а які вишиванки створює! Хоч і зір, і здоров’я трохи підводить, але вона також обіцяла поділитися своїми знаннями на вміннями.  Надія Іванівна Кравець – справжній майстер орігамі, вже не один раз проводила майстер-класи для зацікавлених. Вишивка стрічками  нашим майстриням також прийшлася до смаку. Планів ще хватить на десятиліття вперед.

Нам мало хто відмовляє в допомозі, всі з розумінням ставляться до тієї благородної місії, яку несе Академія пенсіонерів. Так, факультет перукарської майстерності  коледжу сервісу та дизайну обслуговує наших слухачів безкоштовно. Величезна вдячність їм за це. Я впевнена, що з часом підключаться  інші навчальні заклади, студії, курси до обміну знаннями та вміннями  зі старшим поколінням на волонтерських засадах. Молоді є чому навчити своїх дідусів та бабусь, особливо в напрямку поширення  комп’ютерної грамотності.

На кожній зустрічі  я бачу посмішки на обличчях своїх академіків  і  їх безмірну вдячність. Це додає сил, хочеться творити більше і краще. Вони запитують, чим  змогли б  допомогти місту, який внесок у його розвиток зробити? Переймаються майбутнім міста, відродженням патріотичного духу, культури та освіченості підростаючого покоління.  Пропонують разом із молоддю виходити на суботники прибирати місто та створювати зелені насадження, щоб  своїм прикладом заохочувати дітей. Пенсіонери прагнуть ділитися своїми життєвими надбаннями. Це люди з величезним потенціалом, який необхідно розкривати і направляти в потрібне русло. Це наші мудрі аксакали, до порад яких просто необхідно дослухатися, і на благодатній ниві вони зможуть принести надзвичайні плоди.

З повагою та любов’ю Ірина Гуральник, 

координатор клубу «Чарівна мить» Академії пенсіонерів 

 

Поділитись з друзями: