Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

27 років болю і надії

 

Микола Гаган,
голова БМГО «Ветерани Чорнобиля»
 
Щороку в місті проводяться заходи до чергової річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Один із них - конкурс малюнків «Чорнобиль очима дітей», у якому вже традиційно беруть участь усі загальноосвітні заклади Білої Церкви.
Учнівські роботи заслуговують на увагу, адже діти глибоко переймаються спогадами батьків, дідусів, бабусь про ту найбільшу в світі техногенну катастрофу, із болем в очах сприймають інформацію про найстрашніше лихо ХХ століття.
Зі свого боку ліквідатори аварії на ЧАЕС беруть активну участь у шкільних заходах, які передують конкурсу малюнків. А це виступи на виховних годинах, зустрічі, лекції, екскурсії, реалізація спільних проектів.
Так як і ми пам’ятаємо з розповідей своїх дідів і батьків про козаччину, голодомор, Велику Вітчизняну війну тощо, так і наші діти й онуки нехай не забувають про це чорнобильське лихоліття і розкажуть про нього своїм нащадкам, щоб нічого подібного більше не повторилося.
Ми, ветерани Чорнобиля, дуже хочемо, аби молодь зрозуміла: то була не просто страшенна пожежа, то сталася трагедія людства, атомна катастрофа, тоді поряд з’явився невидимий ворог, радіаційні руки якого вбивають сьогодні сотні людей.
Статус 4-ої зони забруднення має і наше місто. У Білій Церкві було 3 160 ліквідаторів, їх кількість тільки за останні два роки зменшилася на 200 осіб, які за станом здоров’я передчасно пішли з життя. 26 квітня біля пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін» ми виставляємо списки і світлини тих, кого в наших лавах уже немає…
Цьогорічний конкурс відзначався неймовірною активністю дітей. 25 квітня, напередодні 27 річниці трагедії, ми зібрали переможців ініційованого нами конкурсу, аби спільно з управлінням освіти та науки Білоцерківської міської ради подякувати дітям за небайдуже ставлення до цих подій, вручити їм подяки та пригостити солодощами, які нам люб’язно надав Благодійний фонд Костянтина Єфименка.

Поділитись з друзями: